Csatornatervezés felsőfokon

//Csatornatervezés felsőfokon

A csatornatervezés a szennyvízvezeték alfája és ómegája. Ha a lefolyóvezetékek a helyén vannak, akkor hagyhatják a duguláselhárítást másra. Érdemes szemügyre venni a házakat, többemeletes épületeket, a szennyvízrendszer gyakran eltömődik, vagyis ahogy az ősi mesterségek közül is egyik másik még ma is dívik, úgy a duguláselhárításra is mindig szükség lesz, ameddig az épületekbe csatornahálózatot építenek. Némiképp szerencsésebbek az angolok, hogyha megfigyelik, ott a házak külső falán futtatják a szennyvízcsöveket is, megtehetik, hiszen náluk ritkán fagy nagyon. Minálunk azonban el kell dugni a csöveket és ez máris bajokat okoz. A csatornatervezés, tehát idehaza nem is olyan egyszerű feladat, bár erre az építkezés során kevés hangsúlyt fektetnek. A rossz tapasztalatok után sokan tudják már, hogy még a tervezés során érdemes lett volna kikérni a duguláselhárítók véleményét, de ezt nagyon kevesen teszik meg. Milyen jó lenne, ha maguk a duguláselhárítással foglalkozók lennének a szennyvízcsatorna tervezői is, de hát…Ne is menjünk tovább, kár a szót szaporítani: duguláselhárítás és tervezés ügyben, ez a két dolog bizony nálunk együtt jár, annak érdekében, hogy minél kevesebbet lássák a házuk mellett a womát, ezt hihetetlenül hatékony, nagynyomású tisztítóberendezést, amit dugulás esetén oly gyakran vetünk be, de mindig sikerrel.Hogy keveset kelljen hívni woma-komát, adjon megbízást a szennyvízvezeték hálózat tervezésére a duguláselhárítóknak, nekünk: woma.hu; és mi a lehető legrövidebb időn belül felmérjük a terepet, megtervezzük a szennyvízrendszert és kérésre természetesen megépítjük. Mondja már a várost, ahol a csatornatervezés felsőfokon működik! Kiálthatnának fel most sokan, nos, újabban már Gödön, Dunakeszin, Szentendrén, Leányfalun vagy, Tahitótfalun, Ürömön, Budakalászon, Solymáron, Nagykovácsiban, Budakeszin vagy Pátyon, Gödöllőn, Gyálon, Monoron, Nagykátán, Vecsésen vagy Fóton a szolgáltatásaink teljes spektrumával állunk a rendelkezésükre. Éjjel, vagy nappal is hívhatnak bennünket, ünnepnapokon is sem kell futni utánunk; vagyis egész évben, szakadatlan elérnek bennünket a woma.hu oldalon vagy a duguláselhárítás ügyeleten. Nálunk nem járja az a mondás, hogy ember tervez, isten végez. Vagyis a mi szakembereink vérbeli, profi duguláselhárítási szakemberek, akik értik a csővezeték lejtésének csínját-bínját. Ők aztán pontosan tudják, melyek a szennyvízvezeték tervezésének és építésének alapvető hibái. Nekik nem kell kétszer mondani, hogy az építés során folyamatosan ellenőrizni kell a szennyvízvezeték lejtését és akkor kell beavatkozni, amikor a beton nem kötött meg, később már csak nagy felfordulással és rengeteg méreg után lehet helyrehozni a kisebb hibákra is.

Mire kell tehát ügyelni, hogy a woma nagynyomású csatornatisztító, duguláselhárító házon, bocsánat, inkább kerítésen kívül maradjon?

A szennyvízvezeték lejtésszög mindenek előtt való. Nem lehet túl nagy, mert akkor a szennyvíz, mint egy áradat indul lefelé, magával szippantva bűzzárakban lévő vizet. Apropó bűzzár, a tervezésnél fontos szempont, hogy a csatornaszagot is bezárjuk a szennyvízhálózatba. A bűz elűz, hogyha „kikandikál” a vécélefolyók csövéből. A szennyvízrendszer tervezése során megfelelően elhelyezett szellőzőkkel tudjuk megakadályozni, hogy a padlóösszefolyókból, a mosogatószifonokból és a fürdőkád szifonjából eltűnjön a bűzzárként használatos víz. Természetesen az sem jó, ha a szennyvízcső esése túl kicsi. Ha alig folyik a szennyvíz a csőrendszerben, akkor ez duguláshoz vezet. A tervezésnél nem szabad kilencven fokos könyököket rajzolni. Vigyázni kell arra, hogy az épület szennyvízvezetéke több helyen megbontható legyen, mert azt senki sem tudja garantálni, hogy kivénhedt gyerekcsizmát nem dobnak a szennyvízcsőbe. Ami eldugulhat az előbb vagy utóbb egészen biztosan el is fog tömődni. Ha nincs elég szerviznyílás, akkor bontani kell, szét kell verni falakat, padlót, mennyezetet, csempét a sutba. A felfordulást azonban még az anyósok sem szeretik, legfeljebb a saját szobájukban, hogy ott gyorsan rendet tudjanak tenni.

Vajon miért érdemes a duguláselhárítókra bízni a tervezés menetét is?

Ki látott már több szennyvízvezeték dugulást, mint pontosan mi, akik nap mint nap duguláselhárítással foglalkozunk. A jártasságot sajnos éppen az ügyeleinknél szerezzük. S miután rengetek helyen megfordultunk már az elmúlt egy-két évtizedben, olyan különleges eseteket is láttunk ebben a témakörben, mit még a szakkönyvek sem tudnak leírni. Ha precíz és gyors munkát szeretne, ha tényleg szakembereket keres, akik sohasem kontárkodnak olyan területre, amihez nem értenek. Amihez viszont értenek, azt nagyon is tudják. Ha kiszállási díj nélkül szeretne dolgoztat, ha garanciával végzett tervezést és szerelést vár el, akkor a legjobb helyen jár, ha a duguláselhárítás ügyeletet hívja, vagy megnézi ezt a weboldalunkat: woma.hu.

2019-01-14T14:34:02+00:00